Ecologische houtskeletbouw?

Houtskeletbouw (HSB) elementen worden traditioneel geïsoleerd met synthetische materialen zoals steenwol en glaswol. Deze hebben als nadeel dat deze bij de productie erg milieubelastend zijn, en niet vochtregulerend zijn.

Wij isoleren met ecologische isolatiematerialen, met name met houtwol. Hierdoor worden de elementen damp-open, waardoor de luchtvochtigheid in het gebouw wordt gereguleerd. Deze is namelijk constant en optimaal: een gezond leefklimaat.

Inblazen:

Wie de wereld wil veranderen moet innoveren. Als één van de eerste partijen in Nederland blazen we onze gevelelementen in met houtwol. Deze unieke methode heeft als voordeel dat het gehele element maximaal gevuld is met isolatie. Dus geen koudebruggen meer doordat er kleine stukken niet geïsoleerd zijn.

Het inblazen doen we met Gutex Fibre (houtwol) of met cellulose. Onder hoge druk wordt van bovenaf het element vol geblazen met dit duurzame ecologische isolatiemateriaal. Door deze manier zorgen we voor een evenwichtige verdeling van de houtvezels, waardoor de maximale isolatie wordt bereikt. Dit doen we in samenwerking met Thermohouse.

Onze HSB elementen zijn:

 • Hernieuwbaar en recyclebaar: ons hout is FSC en PEFC gecertificeerd.
 • De isolatie is ecologisch en 100% afbreekbaar. Door duurzaam bosbeheer worden de bossen beheerd met oog voor de toekomst.
 • Energiezuinig: onze elementen kunnen varieren van Rc 4,7 t/m 9. Doordat we de elementen inblazen is eenvoudig en relatief goedkoop een betere isolatiewaarde te behalen
 • Damp-open: door de natuurlijke isolatie en damp open materialen wordt waterdamp op een natuurlijke wijze afgevoerd en is de luchtvochtigheid constant voor een gezond leefklimaat.
 • CO2 opslaan: zowel het hout als de isolatie die we toepassen slaan CO2 op in het gebouw. Een volledige houtskeletbouwwoning slaat ca 75.000kg aan CO2 op. Zo dragen we ons 'steentje' bij aan de klimaatafspraken van Parijs. 

De voordelen zijn voor u:

 • Gezond leefklimaat
 • Snel bouwen, en dus snel wind- en waterdicht
 • Warmte isolerend: hout slaat geen warmte op en kan daardoor snel op temperatuur gebracht worden
 • Kwaliteit en kierdichting: doordat de elementen in een geconditioneerde omgeving worden gemaakt is de kwaliteit hoog en is er een goede kierdichting
 • Weersonafhankelijk: geen onwerkbaar weer
 • Grote ontwerpvrijheid: de elementen zijn dragend en op maat te produceren

De bouwsector:

Wist u dat de bouwsector zorgt voor ca 5% van de totale CO2 uitstoot in de wereld. Om de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, moet de wereldwijde CO2 uitstaat in 2030 gehalveerd zijn. Door te bouwen in hout dragen we hieraan bij. In plaats van CO2 uit te stoten, slaan we juist CO2 op in onze gebouwen. Bouwen met hout moet dé standaard worden.

De stikstofproblematiek is ook geen issue met houtbouw. Onze HSB elementen zijn circulair en biobased. Bovendien zijn ze licht van gewicht, waardoor deze met elektrisch materiaal te monteren zijn. Bovendien is de bouwtijd korter. Zelfs in natura 2000 gebieden bouwen wij volop aan een houten toekomst.

Inblazen2

Gezond effect

Wetenschappers hebben ontdekt dat gebouwen met zichtbaar aanwezig hout en damp open constructies gezond zijn: 

 • Kantoren: 8% minder ziekteverzuim en toename van 13% in het welzijn van de werknemers
 • Ziekenhuizen: 8,5% sneller herstel en 22% minder medicijngebruik onder patienten
 • Scholen: 20-25% stijging van leerresultaten van leerlingen, minder afwezigheid en minder ADHD gerelateerde problemen
 • Woningen: afname van stress door afname van cortisol, de hartslag daalt en het bevordert de levensvreugde 

Contact

Factorijweg 13c
6541 DM Nijmegen

024 37 89 201
info@koenenbouwgroep.nl

Algemene voorwaarden

Privacy policy

Copyright Koenen Bouwgroep