HMWZ2921
Bouw
30 Jaar ervaring in het bouwen van complete houten woningen

Meer dan 30 jaar werkzaam in de bouwsector

Bent u op zoek naar een complete houtbouwer?  We bouwen al ruim 30 jaar complete woningen en kantoren. We realiseren graag uw complete woning, aanbouw, bijgebouw of dakopbouw .

Bouwmethodes

We bouwen woningen in houtskeletbouw, houtstapelbouw en in het unieke post & beam systeem.

Houtskeletbouw:

Bij houtskeletbouw maken we gebruik van (in onze timmerfabriek) op maat gemaakte prefab wanden, vloeren en dakelementen, die de draagconstructie vormen.

Het principe dat hierbij wordt toegepast, is de platformbouwmethode, waarbij verdiepingshoge wandelementen op elke bouwlaag onderbroken worden door vloeren. Een uitermate kwalitatieve, beproefde en milieuvriendelijke bouwmethode.

De elementen bestaan uit frames van hout en plaatmateriaal, voorzien van isolatiemateriaal en afgewerkt met gipsplaten. De buitenbekleding van de gevel kan naar keuze worden afgewerkt met baksteen, hout, pleisterwerk, plaatmateriaal of combinaties hiervan. De afwerking van het dak kan op allerlei manieren plaatsvinden, bijvoorbeeld met dakpannen, shingles, leien of riet, maar ook door middel van een Sedumdak.

Kenmerken van houtskeletbouw zijn:

 • Korte bouwtijd
 • Hoge isolatiewaarde
 • Zeer comfortabel woon- en leefklimaat

Houtstapelbouw:

Dé bouwmethode uit Scandinavie en Oostenrijk. Bij deze bouwmethode worden de buiten- en binnenwanden gevormd met op elkaar gestapelde op maat gemaakte houten balken, ook wel logs genoemd. Tegenwoordig veelal uitgevoerd met gelamineerde logs, om scheurvorming en werking tegen te gaan. Aan de binnen- of buitenzijde wordt een voorzetwand geplaatst, waartussen isolatiemateriaal wordt aangebracht. Als afwerking worden houten delen (schijnlogs) of gipsplaten toegepast. 

Kenmerken van houtstapelbouw zijn:

 • Robuuste uitstraling
 • Sfeervolle, echte houten Scandinavische woning
 • Aardbevingsbestendig

Post & Beam (Paal & Balk):

Deze bouwmethode wordt in Nederland nog niet veel toegepast, maar wel in Duitsland en Canada. Er wordt een vakwerkconstructie opgezet van palen en liggers (post & beam), waartussen óf houtskeletbouwwanden óf glaselementen worden geplaatst. De vakwerkconstructie blijft zichtbaar aanwezig, zoals bij een oude boerderij met gebinten het geval is.

Kenmerken van Post & Beam zijn:

 • Moderne uitstraling met veel glas
 • Vakwerkconstructie blijft zichtbaar aanwezig
 • Vrij indeelbaarheid door de vakwerkconstructie: eenvoudig aanpasbaar in de toekomst
 • Licht, ruimtelijk en een binnen-buiten gevoel

Bij al deze bouwmethodes vormt hout het basis product. Hout heeft van nature een positief effect op de luchtvochtigheid in de woning. Door het toepassen van ecologische isolatie ontstaat een damp open karakter voor een gezond leefklimaat. Gezond voor de bewoners, én voor de natuur.

Houtskeletbouw en de voordelen:

Houtskeletbouw wordt steeds meer gebruikelijk. Vroeger werd HSB vooral geassocieerd met een minder robuuste bouwmethode. Tegenwoordig wordt men steeds meer bewust van de grote voordelen van houtskeletbouw:

 • Stikstof: door te prefabben, ecologische isolatie en het lichte gewicht van de constructie is er geen probleem t.a.v. stikstof. Zelfs in Natura2000 gebieden kunnen wij gewoon door met bouwen
 • Wooncomfort: een houtskeletbouwwoning warmt razensnel op. In combinatie met een goede isolatie, en een damp open systeem, krijgen we een gezond leefklimaat
 • Milieuvriendelijk: hout is per definitie milieuvriendelijk. De isolatie bestaat bij ons ook uit ecologische isolatie. De woningen slaan CO2 op, en zijn biobased en circulair. 
 • Korte Bouwtijd: een casco woning bouwen we in slechts 3 weken volledig wind- en waterdicht. Geen onwerkbaar weer, en geen lange dubbele lasten.
 • Droge bouwmethode: er wordt nagenoeg geen vocht gebruikt en dus kan men snel de woning betrekken. Ook is er veel minder stof aanwezig, doordat elektra in voorzetwanden worden gemonteerd ipv in de muur geslepen worden

Contact

Factorijweg 13c
6541 DM Nijmegen

024 37 89 201
info@koenenbouwgroep.nl

Algemene voorwaarden

Privacy policy

Copyright Koenen Bouwgroep